3. Påverka behov och efterfrågan

Det är fullt möjligt att påverka behov och efterfrågan så att inflödet minskar eller blir mer hanterbart. Detta kapitel beskriver ett antal strategier och koncept för alternativa arbetssätt och rutiner för att skapa behovsanpassade tjänster och frigöra kapacitet.

Ett av koncepten i nära vård

De senaste årens utveckling mot en mer personcentrerad vård har medfört en ökad dialog med patienter och anhöriga och har lett till att bilden av behoven har nyanserats. För att möta patienters behov har det skapats nya lösningar. Till exempel finns utskrivningssköterskor som lotsar inneliggande patienter och anpassar utskrivningen utifrån individuella behov, koordineringssjuksköterskor som hjälper patienter med sammansatta behov inom cancervård och psykiatri och lösningar där primärvården har regelbundna ronder på sjukhusen för patienter med komplexa vårdbehov.

Det finns också en mängd lösningar som fokuserar på att förebygga vårdbehov genom hälsofrämjande insatser. Att ”arbeta uppströms” innebär att arbeta med faktorer som orsakar ett problem innan problemet har utvecklats.

Omställningen till nära vård

Individer med särskilt stora behov av samordnade planer finns överallt. Är tillstånden särskilt besvärliga finns dessutom ett behov av att återkommande ompröva planerna – de håller inte särskilt länge. Därför behöver alla planering av aktiviteter som ska utföras förutom matematiska beräkningar också färgas av de professionella omdömen som finns i verksamheten – vilka individer behöver vi ha särskild omsorg om och hur stort utrymme behöver vi skapa i form av beredskap för att hantera förändrade behov hos våra mest behövande?

Med inspiration från tjänstedesign kan en hel populations vårdbehov delas in i grupper. Ett arbete i London har presenterat en enkel och tydlig modell som delar in populationen i fyra grupper baserat på den genomsnittliga vårdkonsumtionen för att förutse och ta höjd för vårdbehov. I modellen presenteras också ett antal tydliga strategier för att förhindra det de kallar för en rekrytering till en högre behovsgrupp i onödan.

Modell för den genomsnittliga vårdkonsumtionen

  • I botten av modellen finns ickebesökarna eller de som nästan aldrig hör av sig till vården. För att hålla dem där så länge som möjligt används arbetssätt som är livsstilspåverkande, hälsofrämjande och preventiva.
  • Nästa nivå består av de sporadiska besökarna där riskbedömningar, riktade interventioner, motivationshöjande åtgärder och understödd egenvård gör stor nytta.
  • Den tredje gruppen består av patienter med pågående sjukdom. För att behoven i denna grupp inte ska öka är standardiserad uppföljning och systematisk evidensbaserad vård viktiga inslag.
  • Den fjärde och sista gruppen är i och för sig inte stor, men har behov som enligt undersökningen skapar upp till 18 gånger större vårdkonsumtion. Denna grupp kräver individuella behovs- och situationsanpassade lösningar där till exempel en fast vårdkontakt gör stor nytta.
En triangelformad modell för den genomsnittliga vårdkonsumtionen. Längst ner, med bred bas, finns de som sällan eller aldrig behöver vård. Däröver finns de som behöver vård sporadiskt. Näst längst upp finns de som regelbundet behöver vård, och längst upp i triangelns spets finns de som ofta behöver vård.

E-hälsolösningar

I takt med att digitala lösningar vidareutvecklas uppstår nya möjligheter, till exempel att patienten kan ta ett större ansvar för sin egen vård och hälsa. Det är möjligt att erbjudas medicinska bedömningar, uppföljning och rådgivning via chatt, erbjudas vårdbesök genom digitala vårdformer där patient och vårdgivare är fysiskt åtskilda, boka sina tider själva samt ha tillgång till sin journal på nätet.

Många patienter med kroniska sjukdomar är intresserade av att följa sin egen sjukdomsutveckling genom självmonitorering. Flera reumatologiska mottagningar har slutat kalla patienter till uppföljningar och koncentrerar sig istället på att träffa de patienter som via en app signalerat en försämring eller utebliven förbättring. Ett annat bra exempel är en grupp hjärtsviktspatienter som med hjälp av en enkel läsplatta utan internetkoppling håller koll på sin vikt, andfåddhet och allmänna välbefinnande för att upptäcka försämringstillstånd så tidigt som möjligt. De hör av sig i bättre tid vilket å ena sidan lett till något fler telefonkontakter, men å andra sidan minskat sjukhusinläggningar och behovet av komplicerad eftervård.

"Förenkla det enkla"

Inom kunskapsområdet Systems dynamics eller systemdynamik beskrivs att i varje stabilt system finns ett förhållande mellan volymer och grad av komplexitet. Det som är vanligast förekommande (till exempel den vanligaste typen av förfrågningar) är sällan det mest komplicerade, men kräver en stor del av systemets resurser på grund av sin volym.

Mer komplexa frågor är inte lika vanliga, men kräver mycket resurser. För att få mer tid för de mer komplicerade fallen är en strategi att göra det enkla ännu enklare. Några exempel från

primärvården omfattar synkronisering av receptförnyelser för patienter med många sjukdomar, förkorta genomloppstiden på mottagningen för patienter med urinvägsinfektion eller tydliga rutiner för läkemedelsbehandling för att snabbt nå målblodtryck för patienter med högt blodtryck.

Ett förhållande mellan volymer av vård och komplexiteten i behoven. Komplexiteten visas på x-axeln och volymen på y-axeln. En pil visar att resurser kan frigöras för att ta hand om den mindre gruppen med mer komplexa vårdbehov, om hanteringen förenklas av vårdbehoven med stora volymer.

Använd kunskapsbaserad vård

Sedan 2018 har Sveriges regioner ett gemensamt system för kunskapsstyrning. Genom att utveckla arbetssätt i brett samarbete ges förutsättningar för att skapa rätt vård och behandling för varje enskild individ. Genom ett systematiskt och kunskapsbaserat arbete förbättras också förutsättningarna för god och jämlik vård. Det blir lättare att analysera och följa upp resultaten, och det blir också lättare för politiker och verksamhetsledning att leda, utveckla och prioritera.

Kunskapsstyrning hälso- och sjukvård

En del i kunskapsstyrningen är införandet av personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp för diagnoser och tillstånd. Vårdförloppen baseras på bästa tillgängliga kunskap om vård och behandling, med syftet att nå en mer välorganiserad och process utan onödiga väntetider i samband med utredning och behandling. På så sätt ska patienternas livskvalitet och nöjdhet med vården förbättras och vården bli mer jämlik och jämställd.

Personcentrerade och sammanhållna vårdförlopp

Ändå kan det finnas variationer i arbetssätt. Variationerna identifieras lättast via analys av processmått eller genom samtal i en arbetsgrupp. Konceptet utgår från att det är möjligt att i en arbetsgrupp, utifrån bästa kända evidens, komma överens om och standardisera relevanta delar av de processer som löper genom verksamheten. Det är viktigt att rutinmässigt följa upp att alla följer överenskomna arbetssätt. Om arbetssätten inte efterföljs är det viktigt att ta reda på varför. Kanske känner inte alla till eller förstår dem? Kanske har man beslutat sig för omöjliga rutiner eller inte beaktat frågan om kompetens och bemanning? Kanske finns ännu bättre arbetssätt för omhändertagandet av patientens behov. Genom att göra överenskommelser av vad som ska göras och inte ska göras, kan man minska onödig efterfrågan.

Exempel från verksamheter

Tjänster som möter behov och tar tillvara på förmågor

Inom vården grupperas ofta personer utifrån diagnos, ålder och kön som utgångspunkt för organisering och mottagande. Samtidigt är det väl känt att två personer med samma diagnos, ålder, kön och komplexitet i vårdinsatsen kan visa väldigt olika behov och beteenden. Det är dock inte så vanligt att arbetssätten och organisationen i vården utformas utifrån dessa mer personliga egenskaper.

Beteenden och behov hos personer i kontakt med vården (PDF) Pdf, 12 MB.

VIP-kort

Vårdcentralerna Bra Liv i Jönköpings län har skapat Bra Liv Senior förpersoner 75 år och äldre med ett större vårdbehov. Det innebär att dessa personer får en trygg och fast vårdkontakt som enkelt nås via ett direkttelefonnummer.

Kontakta oss

Kontaktformulär SKR








Verifiering * (obligatorisk)
Vi kontrollerar att du är en människa och inte en robot.