- Startsida
- SKR
- Arbetsgivare, kollektivavtal
- Lönebildning
- Arbetsidentifikation, AID
Arbetsidentifikation, AID
Arbetsidentifikation kommuner och regioner (AID) är ett system för gruppering av arbetsuppgifter. AID är avsedd för att kunna analysera lönebildningen på central och lokal nivå samt att ge underlag för viss planering.
AID utgör grunden för den partsgemensamma lönestatistiken, vars främsta syfte är att förse parterna med ett gemensamt underlag till centrala och lokala förhandlingar. Därutöver ger statistiken allmän information om lönestrukturer, lönelägen, löneutveckling och sysselsättning.
Syftet är inte att AID ska användas som instrument för systematisk arbetsvärdering. AID används som indelningsgrund för anställda hos medlemmar i Sveriges Kommuner och Regioner och Sobona.
En revidering av etikettlistan gjordes 28 februari 2018. Första insamling av statistik enligt den nya etikettlistan skedde november 2018.
Frågor och svar
SKR har samlat ett antal svar på vanligt ställda frågor om arbetsidentifikation, till exempel hur obehöriga lärare ska klassificeras och vilken etikett som gäller för distriktssköterskebarnmorska.
Frågor och svar om arbetsidentifikation
Förtydligande kring AID-klassificering när undersköterska blir skyddad yrkestitel
Från den 1 juli 2023 blir undersköterska en skyddad yrkestitel.
AID-etikett ”Undersköterska” (207008-207014) används för:
- tillsvidareanställda månadsavlönade med titel/lokal befattningskod undersköterska, oavsett bevis, under övergångsperioden fram till den 30 juni 2033.
- tidsbegränsat anställda som avser ansöka om skyddad titel undersköterska, även om bevis ännu inte är utfärdat.
- Dessa ska ha annan titel/lokal befattningskod/lokal kategorikod än undersköterska.
- Arbetsuppgifter ska motsvara beskrivningen för AID-etiketten.
AID-etikett ”Vårdbiträde” (207023, 207024, 207029) i kommuner respektive ”Biträdesarbete annat” (207090) i regioner används för:
- arbetstagare som redan har AID-etikett ”Vårdbiträde” (kommuner) respektive ”Biträdesarbete, annat” (regioner). Gäller både tillsvidare- och tidsbegränsat anställda.
- tidsbegränsat anställda som inte har eller inte avser att ansöka om skyddad yrkestitel undersköterska, eller där arbetsuppgifter bäst överensstämmer med ”Vårdbiträde” respektive ”Biträdesarbete, annat”. Detta gäller exempelvis läkarstudenter och sjuksköterskestudenter.
Klassificering med AID när undersköterska blir skyddad yrkestitel, cirkulär 23:24